AlfaVeta Reproduktion av hundar och katter i Oxie
Vi på veterinärkliniken AlfaVeta i Oxie hjälper dig med avel samt en säker och hälsosam reproduktion av hundar och katter.
Hur kan vi hjälpa dig idag?
Grundläggande principer för reproduktion av hundar och katter
Reproduktion av hundar och katter är en process som kräver förståelse för både biologiska och beteendemässiga aspekter av fortplantning. Det är viktigt att uppfödare och djurägare är medvetna om det ansvar som följer med att avla sina djur, inklusive att säkerställa hälsan hos både föräldrar och framtida avkommor. Det grundläggande målet i reproduktionen av husdjur är att säkerställa att djur som används för avel är i gott hälsotillstånd, både fysiskt och beteendemässigt. Tikar och honkatter bör vara vid god hälsa och fria från smittsamma och genetiska sjukdomar som kan överföras till avkomman. Det är också nödvändigt att tillhandahålla dem en lämplig diet och en god livsmiljö för att de ska kunna genomgå graviditet och förlossning på ett hälsosamt sätt.
Förebyggande åtgärder vid reproduktion av hundar och katter
Förebyggande åtgärder inom reproduktion omfattar ett brett spektrum av insatser som syftar till att förhindra sjukdomar och komplikationer i samband med fortplantning. En central del av dessa åtgärder är regelbundna hälsokontroller av djur som är avsedda för avel, inklusive veterinär- och diagnostiska undersökningar. Innan parning bör hundar och katter genomgå tester för könssjukdomar, såsom herpesvirus hos katter och brucellos hos hundar. En viktig aspekt av förebyggande åtgärder är också kontroll av djurpopulationen genom noggrann planering av kullar samt sterilisering av djur som inte är avsedda för vidare avel. Sterilisering förhindrar okontrollerad förökning, vilket är avgörande för att hantera problemet med hemlösa djur. Dessutom kan dessa ingrepp minska risken för vissa cancerformer och reproduktionssjukdomar.
Uppfödare bör även säkerställa att framtida mödrar socialiseras och förbereds för förlossning och moderskap. För att successivt vänja dem vid kontakt med människor och andra djur samt skapa en trygg och bekväm miljö för förlossningen.
Insemination
Behöver du hjälp med att inseminera din tik? Då har du hittat rätt! På våran klinik tar vi hand om konstgjrod befruktnig – AI ( artificiell insemination). Vi använder oss av TCI (Trans Cervical Insemination ) vilket innebär att vi utför inseminationen direkt inne i livmodern med hjälp av ett endoskop.
För att kunna inseminera djur behöver man som veterinär ha särskild behörighet samt en specialutbildning. Det finns en del strikta regler som veterniären måste följa. Där finns olika orsaker som gör att inseminationen är ett alternativ man får överväga bla. långa distansen mellan tiken och hanen, parningen mellan dessa två inte fungerar. Det kan vara en bra lösning att samla sperman från en hane som är äldre, har problem med ryggen eller är svag. En insemination minskar också risken för smittspridning.
Kvaliteten på sperman spelar väldigt stor roll när man vill lyckas med en befruktning därför rekommenderar vi att göra kvalitetskontroll på sperman innan det är dags för insemination.
Progesteron och planering
Är du intresserad av insemination på din tik får du gärna höra av dig till oss i god tid. Det krävs en del planering för att kunna få ut de bästa möjliga resultaten. Innan inseminationen behöver vi göra ett par stycken progesterontest på tiken för att kunna säkerhetsställa bästa möjliga datum för befruktning. På våran klinik använder vi oss av en MiniVidas maskin, vilket betyder att vi inte behöver skicka prov till ett annat laboratorium och vänta på svar upp till 3 dygn, utan vi gör allting på plats och får svar inom 2 timmar. Fördelen med vårat system är att vi får kvantitativa resultat, dvs väldigt exakta värde som rapporteras i nanogram/ml. För att kunna se när LH-stegringen sker ska man göra progesterontest varannan dag. När progesteronvärdet är minst 1,5-3,5 ng/ml på MiniVidas skala borde det sammanfalla med peak LH. Vanligtvis mellan 48-72 timmar efter LH-ökningen sker ägglossning. Det man får tänka på när man ska inseminera med fryst säd är att göra det vid den perfekta tidpunkten dvs dag 5 eller 6 efter LHstegringen / 60 timmar efter ägglossningen.
Hur går reproduktion till?
Det finns olika alternativ när det kommer till insemination. Man kan nämligen mötas på våran klinik med hanen och inseminera tiken med färsk sperma eller importera sperman till våran klinik (fryst eller kyld sperma). När det kommer till inseminationen med färsk sperma behöver veterinären tappa hanen på sperma först och dubbelkollar denns kvalitet. Under inseminationen är tiken vaken. Insemination brukar oftast inte upplevas som ett obehagligt ingrepp.
Vid insemination med importerad sprema krävs lite mer tid och arbete. Först måste man informera oss om att det kommer komma en leverans med säd till oss. Personen som vill importera säden till oss måste skicka våra kontaktuppgifter till kliniken som ska skicka säden till oss. Det säkraste är att beställa hit fryst säd ett bra tag innan det är dags att inseminera. Då kan man bara luta sig tillbaka och invänta den rätta tiden för befruktning. Vid import av kyld säd måste man vara bra förberedd med tidigare progesteronprov då kyld sperma lever ca. 3 dagar. Försändelser görs inte en dag innan helgdag och under helger.Det är importörens(kundens) ansvar att ta reda på eventuella tester eller lagstiftningar som gäller import från specifika länder.
Den nyaste informationen kan ni hitta hos Jordbruksverket
Diagnostik inom reproduktion av hundar och katter
Diagnostik inom reproduktion av hundar och katter inkluderar olika undersökningar som syftar till att bedöma djurens reproduktiva förmåga och övervaka graviditeten. En grundläggande diagnostisk metod är ultraljudsundersökning, som möjliggör bekräftelse av dräktighet, biometriska mätningar, bedömning av fostrens tillstånd samt fastställande av antalet foster. En annan viktig diagnostisk metod är hormonella tester, som möjliggör mätning av progesteronnivåer hos tikar, vilket gör det möjligt att exakt bestämma tidpunkten för ägglossning. Dessa tester är särskilt viktiga vid konstgjord insemination, där noggrann bestämning av ägglossningens tidpunkt är avgörande för framgången med proceduren.
Ifall vi misstänker infektionssjukdomar utför vi serologiska och mikrobiologiska tester för att identifiera patogenerna som orsakar reproduktionsproblemet.
Behandling inom reproduktion av hundar och katter
Behandling inom reproduktion omfattar olika medicinska interventioner som syftar till att lösa hälsoproblem relaterade till fortplantning. Ett av de vanligaste problemen är dystoki, det vill säga svårigheter vid förlossning, vilket kan kräva veterinäringripande, inklusive kejsarsnitt. Snabbt agerande från veterinärens sida är avgörande för både moderns och nyfödda djurs hälsa. Vi använder farmakologisk behandling för att bekämpa bakteriella infektioner i reproduktionsorganen, som livmoderinflammation hos tikar eller katthonor. Vid allvarliga och återkommande infektioner rekommenderar vi på veterinärkliniken sterilisering för att förhindra ytterligare komplikationer.
Behandling av infertilitet kan innefatta farmakologiska metoder. Vid hormonella störningar används hormonbehandlingar för att förbättra djurets reproduktionsförmåga.
Sammanfattningsvis kräver ett ansvarsfullt förhållningssätt till reproduktion av hundar och katter ett helhetsperspektiv. Detta inkluderande förebyggande åtgärder, diagnostik samt adekvat behandling av reproduktionsrelaterade problem. Uppfödare och djurägare bör samarbeta med veterinärer för att säkerställa att deras djur har hälsosamma och säkra förutsättningar för fortplantning. Vilket vidare bidrar till att förbättra livskvaliteten för både djuren och deras avkomma.
Kontakta oss
TEL: 040-615 21 52
ADRESS: Lertegelvägen 148 a, 238 30 Oxie
ÖPPETTIDER
Mån – Tor: 08:00 – 20:00
Fre: 08:00 – 15:00