Artificiell Insemination

Välkommen till AlfaVetas hund spermabank!

På denna sida kommer ni hitta information om våra inseminationstjänster

Insemination

Behöver du hjälp med att inseminera din tik? Då har du hittat rätt! På våran klinik tar vi hand om konstgjrod befruktnig – AI ( artificiell insemination). Vi använder oss av TCI (Trans Cervical Insemination ) vilket innebär att vi utför inseminationen direkt inne i livmodern med hjälp av ett endoskop.
För att kunna inseminera djur behöver man som veterinär  ha särskild behörighet samt en specialutbildning. Det finns en del strikta regler som veterniären måste följa.
Det finns olika orsaker som gör att inseminationen är ett alternativ man får överväga bla. långa distansen mellan tiken och hanen, parningen mellan dessa två inte fungerar. Det kan vara en bra lösning att samla sperman från en hane som är äldre, har problem med ryggen eller är svag. En insemination minskar också risken för smittspridning. 

Kvaliteten på sperman spelar väldigt stor roll när man vill lyckas med en befruktning därför rekommenderar vi att göra kvalitetskontroll på sperman innan det är dags för insemination.

Progesteron och planering

Är du intresserad av insemination på din tik får du gärna höra av dig till oss i god tid. Det krävs en del planering för att kunna få ut de bästa möjliga resultaten. Innan inseminationen behöver vi göra ett par stycken progesterontest på tiken för att kunna säkerhetsställa bästa möjliga datum för befruktning. På våran klinik använder vi oss av en MiniVidas maskin, vilket betyder att vi inte behöver skicka prov till ett annat laboratiorie och vänta på svar upp till 3 dygn, utan vi gör allting på plats och får svar inom 2 timmar. Fördelen med vårat system är att vi får kvantitva resultat, dvs väldigt exakta värde som raporteras i nanogram/ml. För att kunna se när LH-stegringen sker ska man göra progesterontest varannan dag. När progesteronvärdet är minst 1,5-3,5 ng/ml på MiniVidas skala borde det sammanfalla med peak LH. Vanligtvis mellan 48-72 timmar efter LH-ökningen sker ägglossning. Det man får tänka på när man ska inseminerna med fryst säd är att göra det vid den perfekta tidpunkten dvs dag 5 eller 6 efter LHstegringen / 60 timmar efter ägglossningen.

Hur går det till?

Det finns olika alternativ när det kommer till insemination. Man kan nämligen mötas
på våran klinik med hanen och inseminera tiken med färsk sperma eller importera sperman till våran klinik (fryst eller kyld sperma).

När det kommer till inseminationen med färsk sperma behöver veterinären tappa hanen på sperma först och dubbelkollar denns kvalitet. Under inseminationen är tiken vaken. Insemination brukar oftast inte upplevas som ett
obehagligt ingrepp.

Vid insemination med importerad sprema krävs lite mer tid och arbete. Först måste man informera oss om att det kommer komma en leverans med säd till oss. Personen som vill importera säden till oss måste skicka våra kontaktuppgifter till kliniken som ska skicka säden till oss. Det säkraste är att beställa hit fryst säd ett bra tag innan det är dags att inseminera. Då kan man bara luta sig tillbaka och invänta den rätta tiden för befruktning. Vid import av kyld säd måste man vara bra förberedd med tidigare progesteronprov då kyld sperma lever ca. 3 dagar. Försändelser görs inte en dag innan helgdag och under helger.

Det är importörens(kundens) ansvar att ta reda på eventuella tester eller lagstiftningar som gäller import från specifika länder.

Den nyaste informationen kan ni hitta hos Jordbruksverket

Frågor och svar

Här finns vanliga frågor och deras svar.

Vi föredrar att progesterontester utförs av oss men vi förstår att det inte alltid finns möjlighet att komma hit. I dessa fall kan ni göra progesterontesterna hos er lokala kllinik och skicka de till oss, dock det är mycket viktigt att om ni väljer att göra det måste ni också ta reda på vilken utrustining testerna utfördes på samt vilka referensvärden den utrustningen har för ägglossning.

Det korta svaret är Ja utan progesterontester kommer ingen insemination utföras, det längre svaret är att veterinären vill utföra inseminationen vid det moment som har den högsta succsé graden och bästa effekten. Detta är dubbelt så viktigt när man arbetar med kyld och fryst sperma som har en kortare livslägd jämnfört med färsk sperma.

Vi brukar rekomendera att ta det första progesteronprovet mellan dag 5 och 7 i löpet,

Prislista

Insemination:

Insemination med färsk sperma – 6100kr

Insemination med kyld sperma – 6300kr

Insemination med fryst sperma – 6300kr

OBS!! OM INSEMINATIONEN UTFÖRS UTANFÖR ORDINARIE ARBETSTID RÄKNAS DET SOM JOUR OCH FÖLJER NEDANSTÅENDE PRISLISTA

Insemination färsk sperma – 7600kr

Insemination kyld sperma – 7800kr

Insemination fryst sperma – 7800kr

Mer information och prisuppgifter för spermabanken kan ni hitta här!